Monte Carlo este o subdiviziune a statului Monaco cu o populatie de 3000 de locuitori. El este renumit prin cazinourile sale și prin faptul că este domiciliul unor personalități marcante.
Monte Carlo este considerat eronat de unii capitala statului Monaco. Numele lui provine din din timpul prințului Charles III de Monaco care a întemeiat aici prin anii 1860 un cazinou.
Aici au loc anual raliile de automobile de la Monaco care este finalizat cu acordarea pentru formula 1 a Marelui Premiu de la Monaco. De asemenea tot aici are loc Turneul de Master Series de la Monte Carlo.
San Marino este si cea mai veche republica din lume - a fost intemeiata, spune legenda, in anul 301 de un oarecare Marinus din Rab, pietrar de meserie, care, fugind de furia anticrestina a autoritatilor romane, s-a refugiat pe Monte Titano, unde a construit o biserica crestina.
De aici, numele statului si amplasarea sa montana.
Comunitatea formata in varf de munte a trecut in mare parte neobservata de catre istorie, fiind, datorita izolarii si saraciei, o prada prea mica pentru puternicii acestei lumi.
Asa se face ca San Marino si-a pastrat independenta si forma de guvernamant republicana, bazata indeaproape pe modelul republicii romane, pana in zilele noastre, si mai mult decat atat, se poate mandri cu cea mai veche constitutie inca in functiune, datand de la 1600.
Fontana di Trevi a fost construita in secolul XV pentru a marca sfarsitul drumului Aqua Virgo, canalul artificial fiind realizat in anul 19 i.Hr., care aducea apa proaspata in baile romane.
Apa venea de la izvorul Salone aflat la 12 km in afara orasului, insa lungimea apeductului este de aproximativ 22 km.
Papa Urban al VIII-lea l-a consultat pe Gian Lorenzo Bernini, un sculptor si arhitect italian de seama, in 1692, pentru a cauta sugestii de decorare a dezamagitoarei Fontanei di Trevi, care fusese aprobata de Papa Nicolas al V-lea in 1453. Desi Papa Urban a murit inainte ca aspiratiile sale de a imbunatati fantana sa fie realizate, unele dintre schitele lui Bernini au ramas si au ajutat la aspectul final.
Fantana actuala a fost proiectata de arhitectul roman Nicola Salvi. Constructia a inceput in 1732 si s-a incheiat trei decenii mai tarziu. Inainte de moartea sa din 1751, Salvi l-a ales pe tanarul artist Giuseppe Pannini ca succesor al sau. Fantana de astazi contine elemente din schitele lui Bernini, Salvi si Pannini.
Columna lui Traian este un monument antic din Roma construit din ordinul împaratului Traian care s-a păstrat pâna în zilele noastre. Monumentul se află în Forul lui Traian, în imediata apropiere – la nord – de Forul Roman.
Terminat la 12 mai 113, basorelieful în formă de spirală comemorează victoria lui Traian în campania sa de cucerire a Daciei.Columna are o înalţime de aproximativ 30 de metri şi conţine 18 blocuri masive de marmură de Carrara, fiecare cântarind 40 de tone.Iniţial în vârful columnei se afla o statuie a lui Traian, însa ea a fost înlocuită în secolul XVI cu o statuie a Sfântului Petru.Columna a fost ridicată atât pentru a comemora victoriile lui Traian, fiind o adevarată istorie gravată în piatra, cât si pentru a servi ca mausoleu (dupa deces, cenusa împaratului a fost depusa în încaperea de la baza columnei).Basorelieful prezintă cucerirea,scene de luptă din campaniile lui Traian împotriva dacilor din 101-102 (în partea de sus a columnei) si 105-106 (în partea de jos).
Colosseumul, o cladire colosala si un centru de divertisment impresionant, ne aminteste si astazi de succesul incredibil al romanilor in ceea ce priveste arhitectura.
Cladirea poseda caracteristici uimitoare arhitecturale, atat in privinta designului interior, cat si cel exterior, detalii care uimesc oamenii moderni.
Cu toate acestea, nimeni nu stie cui trebuie sa multumim, pentru ca numele arhitectului este necunoscut.
Avand in vedere faptul ca aici urmau sa aiba loc evenimente sportive, arhitectii au ales forma eliptica tocmai pentru a impiedica jucatorii, mai exact gladiatorii, sa se retraga in colturi in timpul luptelor si pentru a le permite spectatorilor sa fie cat mai aproape de centrul actiunii.
Initial, cladirea a avut trei etaje, insa Marcus Aurelius a mai adaugat unul cand a renovat-o in anul 230. Primele trei aveau cate 80 de arcade fiecare, ce au fost impartite prin piloni.
In ceea ce priveste materialele de constructie, s-au folosit tuf (o piatra calcaroasa, formata prin acumularea si consolidarea cenusii provenite dintr-un vulcan), caramida din argila rosie (un tip de caramida mai mica si mai subtire decat cea folosita in vremurile noastre), opus Cementicium (un fel de beton), ce a reprezentant un "adeziv".
Pentru interiorul Colosseumului s-a folosit un anumit fel de marmura, travertine, iar pentru podeaua arenei scanduri din lemn.
Podeaua era din lemn, insa deasupra era nisip adus din dealul Monte Mario, astfel incat sangele luptatorilor sa fie absorbit inainte de a ajunge la scanduri.
Materialele au fost foarte bune, avand in vedere ca, desi se observa trecerea timpului, Colosseumul este in picioare si astazi.
De asemenea, la etajul arenei existau usi secrete pentru a permite animalelor si gladiatorilor sa intre in arena prin surprindere. Cand existau animale in arena, in jurul podiumului se ridica un gard de lemn pentru a proteja privitorii.