Pagine

duminică, 16 octombrie 2016

San Marino aflat in Peninsula Italica, langa Marea Adriatica

Centrul vechi istoric din orasul San Marino si Monte Titano au fost inscrise in anul 2008 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.




Orasul a fost fondat de Sfantul Marinus si mai multi refugiati crestini in anul 301. De atunci orasul a devenit un centru de refugiati crestini care au fugit din cauza persecutiei romane. 


Ca urmare, orasul a devenit cea mai veche republica din Europa, teritoriul republicii la acel moment a inclus numai orasul unic San Marino.

Lacul Worthersse supranumit un Monte Carlo al Austriei

Numele ei provine de la lacul Wörthersee care este cel mai mare din Carinthia si totodata o atractie turistica importanta mai ales in timpul verii. Este adesea supranumita un Monte Carlo al Austriei.



Printre motivele pentru care turistii sunt atrasi de scaldatul in lacul Wörthersee se numara temperatura ridicata (in medie 21-23 grade C), limpezimea apei, culoarea albastru-verzui si locatia protejata de vanturi puternice.
Wörthersee se afla la numai o ora si jumatate de mers cu masina de Graz si la doua ore de Salzburg.


Lacul are in jur de 20 km lungime si 1-2 km latime. Tarmul de nord este puternic construit . Principalele orase sunt Krumpendorf, Pörtschach si Velden.Tarmul de sud este mai linistit si mai putin dezvoltat.
Aproximativ din 10 in 10 ani lacul ingheata transformandu-se intr-un adevarat paradis pentru patinatori.

Abaţia din Melk: una dintre cele mai impresionante din Austria

Abaţia din Melk face parte din patrimoniul UNESCO,  fiind una din cele mai vechi abaţii care a funcționat continuu de la înființarea ei (anul 1089) şi aparține ordinului benedictin. 



Această abație a devenit renumită începând cu secolul XII-lea datorită colecției impresionante de manuscrise din biblioteca mănăstirii, astfel mănăstirea a devenit un centru cultural important.


Clădirea abației pe care o putem admira în zilele noastre a fost construită între anii 1702 -1736, sub indrumarea arhitectului Jakob Prandtauer. 


Tot atunci au mai participat diferiți artiști celebrii printre care putem să amintim de pictorul Antonio Maria Nicolao Beduzzi, care a realizat picturile şi frescele interioare din clădirea principală, iar în interiorul bisericii picturile au fost realizate de pictorul austriac Johann Michael Rottmayar. În anul 2007, domul central al bisericii din Melk, interior pictat de Johann Michael Rottmayar, a fost ales ca motiv principal pentru moneda de colecție de 10 euro.

Pamukkale, Turcia: locul cu bazine naturale de apă termală

Pamukkale este cu siguranță unul dintre locurile cele mai frumoase din lume, deși foarte puțini știu despre ce este vorba. Situat în Turcia, în regiunea Denizli, Pamukkale este locul de pot fi admirate mai multe bazine naturale de apă termală. 



Dar lucrurile nu sunt atât de simple. Ceea ce avem de fapt este o uriașă stâncă de calcar în care apele termale au format bazine, cascade și chiar stalactite. Toate sunt atât de albe încât pare să fie gheață. 


Totul este, de fapt, un fenomen natural. Apa termală de la Pamukkale este foarte bogată în carbonat de calciu. Odată ce apa termală iese la suprafață, carbonatul de calciu devine tot mai solid și formează astfel celebrele terase albe. Apa își face croiește drumul prin calcar și se desparte în mai multe brațe. În cele din urmă se formează câteva bazine principale. Odată ce aceste bazine sunt pline, apa începe să se reverse în afara lor, formând alte bazine adiacente mai mici.


Atunci când izvorăște apa este extrem de fierbinte. Atât de fierbinte încât nu poate fi atinsă. Pe măsură ce apele termale își croiesc drum către bazinele inferioare, temperatura lor scade până la temperatura de 33 grade Celsius. Din acest motiv, turiștii se pot bălăcii în aceste bazine naturale aproximativ 6 luni pe an, indiferent de temperatura de afară.


Dar frumusețea deosebită a izvoarelor termale Pamukkale constă trei elemente indispensabile: apa, calcarul și lumina soarelui. Cum calcarul este alb, apa și calcarul iau preiau mereu culoarea luminii, ceea ce înseamnă că acest loc este cel mai frumos la răsărit și la asfințit, atunci când lumina soarelui se joacă cu mai multe nuanțe de culori.

Montserrat Spania, simbol al libertatii si identitatii nationale a catalanilor

La o distanta de 60 de kilometri nord-vest de Barcelona, pe o intindere plana, se inalta "muntele sfant" al Cataloniei - Montserrat, simbol al libertatii si identitatii nationale a catalanilor. Umbla vorba prin targ ca in zilele senine, Montserrat poate fi zarit din orice punct al Cataloniei.



Varfurile muntelui (coloane bazaltice) au forma unor degete uriase de piatra ce se inalta spre cer. Masivul muntos adaposteste mai multe manastiri, dintre care amintim Manastirea Montserrat, un lacas de cult benedictin, care se afla sub flancul estic, la o altitudine de 720 de metri. Langa manastire se mai afla si "Drumul Crucii", unde este amenajata "Pestera Sfanta" si locul legendar unde a fost gasita icoana Sfintei Fecioare din Montserrat.


Un teleferic face legatura intre poalele masivului de piatra si complexul de cladiri, iar o sosea permite accesul automobilelor la acest nivel. Un teleferic face legatura intre poalele masivului de piatra si complexul de cladiri, iar o sosea serpuita permite accesul automobilelor la acest nivel.
Inceputul monahismului pe acest munte este crezut a fi avut loc intre secolele XI si XII. Montserrat-ul este unul dintre locurile sfinte ale crestinitatii, este un loc de pelerinaj vizitat de catre cardinali, papi, regi, presedinti pana la oameni de rand. 


Conform traditiei locului, se zice ca, in pelerinajul sau prin lume, Sfantul Graal (cupa de vin din care a sorbit Hristos la Cina cea de Taina) ar fi poposit, pentru o vreme, si in acest loc.
Bazilica este impresionanta. Peretii bazilicii sunt bogat ornamentati cu basoreliefuri ce reprezinta apostoli sau scene biblice, adapostesc sarcofage ale unor cavaleri feudali.

Corfu, Grecia: cea mai verde insula si a doua ca marime din Marea Ionica

Corfu este cea mai verde insula si a doua ca marime din Marea Ionica. Ea se afla in Golful Gouvia, in imediata apropiere de coasta Albaniei si este inconjurata de mici insule precum Ereikoussa, Mathraki si Othoni, impreuna cu care formeaza marginea frontierei nord-vestice a Greciei.




Linia de coasta are aproximativ 217 kilometri lungime, cel mai inalt punct este varful Muntelui Pantokrator (906 metri), iar principalul oras al insulei este Corfu sau Kerkyra (Korkyra), in limba greaca. Insula este considerata un paradis natural si una dintre cele mai fascinante destinatii de vacanta din Europa intrucat imbina legendele si vestigiile istorice cu mestesugurile, gastronomia autentica si varietatea peisajelor.


Naturala si variata, frumoasa si neprevazuta, istorica si moderna, insula Corfu trezeste anual curiozitatea si interesul a mii de turisti, veniti din toate colturile lumii. 


Este insula care se diferentiaza de celelalte destinatii grecesti atat prin vegetatie si gastronomie, cat si printr-o superba linie de coasta presarata cu nisip auriu. O linie de coasta care se intinde pe aproximativ 217 kilometri lungime. 


Cel mai inalt punct al insulei este varful Muntelui Pantokrator, iar principalul oras este Corfu sau Kerkyra. Plajele din nord-vest sunt faimoase pentru apa cristalina, nisipurile fine si vegetatia inconjuratoare, insa majoritatea celor detinatoare de „Blue Flag” se afla in partea estica.

sâmbătă, 6 august 2016

Monte Carlo, un loc preferat pentru jocuri si raliuri

Monte Carlo este o subdiviziune a statului Monaco cu o populatie de 3000 de locuitori. El este renumit prin cazinourile sale și prin faptul că este domiciliul unor personalități marcante. 




Monte Carlo este considerat eronat de unii capitala statului Monaco. Numele lui provine din din timpul prințului Charles III de Monaco care a întemeiat aici prin anii 1860 un cazinou. 






Aici au loc anual raliile de automobile de la Monaco care este finalizat cu acordarea pentru formula 1 a Marelui Premiu de la Monaco. De asemenea tot aici are loc Turneul de Master Series de la Monte Carlo.

San Marino: cea mai veche republica din lume

San Marino este si cea mai veche republica din lume - a fost intemeiata, spune legenda, in anul 301 de un oarecare Marinus din Rab, pietrar de meserie, care, fugind de furia anticrestina a autoritatilor romane, s-a refugiat pe Monte Titano, unde a construit o biserica crestina.



De aici, numele statului si amplasarea sa montana.
Comunitatea formata in varf de munte a trecut in mare parte neobservata de catre istorie, fiind, datorita izolarii si saraciei, o prada prea mica pentru puternicii acestei lumi. 



Asa se face ca San Marino si-a pastrat independenta si forma de guvernamant republicana, bazata indeaproape pe modelul republicii romane, pana in zilele noastre, si mai mult decat atat, se poate mandri cu cea mai veche constitutie inca in functiune, datand de la 1600. 

Fontana di Trevi din Roma Italia

Fontana di Trevi a fost construita in secolul XV pentru a marca sfarsitul drumului Aqua Virgo, canalul artificial fiind realizat in anul 19 i.Hr., care aducea apa proaspata in baile romane. 





Apa venea de la izvorul Salone aflat la 12 km in afara orasului, insa lungimea apeductului este de aproximativ 22 km.



Papa Urban al VIII-lea l-a consultat pe Gian Lorenzo Bernini, un sculptor si arhitect italian de seama, in 1692, pentru a cauta sugestii de decorare a dezamagitoarei Fontanei di Trevi, care fusese aprobata de Papa Nicolas al V-lea in 1453. Desi Papa Urban a murit inainte ca aspiratiile sale de a imbunatati fantana sa fie realizate, unele dintre schitele lui Bernini au ramas si au ajutat la aspectul final.



Fantana actuala a fost proiectata de arhitectul roman Nicola Salvi. Constructia a inceput in 1732 si s-a incheiat trei decenii mai tarziu. Inainte de moartea sa din 1751, Salvi l-a ales pe tanarul artist Giuseppe Pannini ca succesor al sau. Fantana de astazi contine elemente din schitele lui Bernini, Salvi si Pannini.

Columna lui Traian: un monument antic din Roma

Columna lui Traian este un monument antic din Roma construit din ordinul împaratului Traian care s-a păstrat pâna în zilele noastre. Monumentul se află în Forul lui Traian, în imediata apropiere – la nord – de Forul Roman. 



Terminat la 12 mai 113, basorelieful în formă de spirală comemorează victoria lui Traian în campania sa de cucerire a Daciei.Columna are o înalţime de aproximativ 30 de metri şi conţine 18 blocuri masive de marmură de Carrara, fiecare cântarind 40 de tone.Iniţial în vârful columnei se afla o statuie a lui Traian, însa ea a fost înlocuită în secolul XVI cu o statuie a Sfântului Petru.Columna a fost ridicată atât pentru a comemora victoriile lui Traian, fiind o adevarată istorie gravată în piatra, cât si pentru a servi ca mausoleu (dupa deces, cenusa împaratului a fost depusa în încaperea de la baza columnei).Basorelieful prezintă cucerirea,scene de luptă din campaniile lui Traian împotriva dacilor din 101-102 (în partea de sus a columnei) si 105-106 (în partea de jos).

Colosseumul Roma: o cladire colosala si un centru de divertisment impresionant

Colosseumul, o cladire colosala si un centru de divertisment impresionant, ne aminteste si astazi de succesul incredibil al romanilor in ceea ce priveste arhitectura.
Cladirea poseda caracteristici uimitoare arhitecturale, atat in privinta designului interior, cat si cel exterior, detalii care uimesc oamenii moderni. 



Cu toate acestea, nimeni nu stie cui trebuie sa multumim, pentru ca numele arhitectului este necunoscut.
Avand in vedere faptul ca aici urmau sa aiba loc evenimente sportive, arhitectii au ales forma eliptica tocmai pentru a impiedica jucatorii, mai exact gladiatorii, sa se retraga in colturi in timpul luptelor si pentru a le permite spectatorilor sa fie cat mai aproape de centrul actiunii.
Initial, cladirea a avut trei etaje, insa Marcus Aurelius a mai adaugat unul cand a renovat-o in anul 230. Primele trei aveau cate 80 de arcade fiecare, ce au fost impartite prin piloni.
In ceea ce priveste materialele de constructie, s-au folosit tuf (o piatra calcaroasa, formata prin acumularea si consolidarea cenusii provenite dintr-un vulcan), caramida din argila rosie (un tip de caramida mai mica si mai subtire decat cea folosita in vremurile noastre), opus Cementicium (un fel de beton), ce a reprezentant un "adeziv".



Pentru interiorul Colosseumului s-a folosit un anumit fel de marmura, travertine, iar pentru podeaua arenei scanduri din lemn.
Podeaua era din lemn, insa deasupra era nisip adus din dealul Monte Mario, astfel incat sangele luptatorilor sa fie absorbit inainte de a ajunge la scanduri.
Materialele au fost foarte bune, avand in vedere ca, desi se observa trecerea timpului, Colosseumul este in picioare si astazi.
De asemenea, la etajul arenei existau usi secrete pentru a permite animalelor si gladiatorilor sa intre in arena prin surprindere. Cand existau animale in arena, in jurul podiumului se ridica un gard de lemn pentru a proteja privitorii.

miercuri, 27 iulie 2016

Venetia, Italia: unul dintre cele mai romantice orase construite vreodata

Venetia este considerat unul dintre cele mai romantice orase construite vreodata de mana omului, datorita canalelor pe care te poti plimba cu gondola, trecand pe sub nenumaratele poduri care incanta privirea, privire ce se odihneste peste casele inalte, aflate pe malul canalelor, dar si pe arhitectura impozanta a palatelor si bisericilor construite in acest oras. 




Dar acest oras care se intinde pe 117 mici insulite aflate in laguna venetiana intre gurile raurilor Po si Piave nu alcatuiesc doar un decor romantic; ele aduc si istorie in gandurile si in atentia vizitatorilor.
In Evul Mediu si Renastere Venetia a fost o importanta putere maritima in Europa, dar si un centru comercial important, de aici plecand sau venind in special matase, grane si mirodenii.


Mai mult decat atat, orasul a fost si este un centru cu o spiritualitate deosebita, din zona aceasta pornind Cruciadele, dar si un oras in care artele s-au dezvoltat si inflorit in special intre secolele XIII – XVII, cand Commedia dell’Arte a ajuns sa fie principalul gen de teatru adorat de venetieni.
Locul de nastere al lui Antonio Vivaldi, Venetia pare orasul predestinat pentru a gazdui artele frumoase. Cantecele gondolierilor care plimba cupluri de indragostiti pe canelele orasului, 


Carnavalul de la Venetia atat de cunoscut peste tot in lume - eveniment la care defileaza mii de masti venetiene - sticla venetiana care a fost secole de-a randul foarte cunoscuta in lume datorita modului elegant in care se prelucra si datorita coloritului sau - si inca renumita, doar ca sub numele de sticla de Murano, fiindca in secolul XIII industria sticlei venetiene a fost mutata in Murano – toate acestea si multe altele, incluzand festivalul de film de aici, transforma Venetia intr-un oras pe care turisti din toata lumea doresc sa-l viziteze, sa-i guste farmecul in tot ceea ce are el de oferit.

Turnul inclinat din Pisa, Italia

Turnul din Pisa, este faimos tocmai pentru faptul ca este inclinat. Desi a fost proiectat pentru a sta vertical, ca oricare alt turn, a inceput sa se incline in timpul constructiei. 




Cu toate acestea, chiar si fara aceasta faimoasa caracteristica, turnul ar fi una dintre cele mai remarcabile structuri arhitecturale din Europa medievala.
Se inalta de 60 de metri si pana in 1990 se inclina la un unghi de 10 grade. Turnul din Pisa mai este cunoscut sub numele de turnul clopotelor sau campanile si reprezinta una dintre cele patru cladiri care alcatuiesc complexul catedralei din Pisa, numita Campo dei Miracoli sau Piazza dei Miracoli (Campul Minunilor), scrie euforia.tv


Prima cladire ridicata la Campo dei Miracoli a fost catedrala sau Duomo di Pisa, ce se gaseste pe un pavament din marmura si este un exemplu impresionant de arhitectura romanesca. Urmatoarea cladire adaugata a fost cea a botezului, chiar langa dom. Apoi a inceput munca la campanile. Inainte ca ea sa fie terminata, a fost construit cimitirul - Campo Santo.


Piazza dei Miracoli din Pisa este cel mai frumos ansamblu de arhitectura romanesca din Italia. Construita cu marmura alba si gri, avand coloane si arcuri impresionante, catedrala, cu domul ei islamic, se ridica din iarba de culoarea smaraldului. Aflandu-se intr-o parte a piazzei, camposato sau cimitirul este un loc sacru si elogiat unde a fost adus pamant de la Golgota, dealul pe care Iisus a fost crucificat. 

Castelul Sforzesco din Milano, Italia

Castello Sforzesco, o adevărată fortăreață cu ziduri de cetate care se înalță chiar în inima orașului și reprezintă un reper turistic mult mai ușor accesibil.



Cu o vechime de șapte secole, Castelul Sforzesco a fost martorul atât al unor perioade de glorie, cât și al unor momente dramatice ce au marcat istoria orașului Milano. 
Gândit ca structură de apărare și reședință ducală de către ctitorul său Galeazo Visconti II (sec. 14), castelul avea să fie aproape demolat în vremea Republicii Ambrosiene și apoi reconstruit de Ducele de Milano, Francesco Sforza (mijlocul sec. 15). 


Câteva decenii mai târziu, Ludovico ”Il Moro” avea să-i dea și strălucire spirituală, adunând la curtea sa pe cei mai mari creatori de literatură și artă din acea vreme. După moartea ducelui, a început o perioadă de decădere a construcției, care a culminat în anii ocupației napoleniene, când au fost dărâmate căteva bastioane, iar curțile și chiar camerele au fost folosite ca grajduri sau depozite de muniție. 


Degradarea majoră a construcției a condus în perioada sfârșitului de secol 19 la ideea că totul ar trebui demolat pentru a se face loc altor lucrări citadine. Doar eforturile unor edili locali, în frunte cu strălucitul architect Luca Beltrami, au salvat de la pieire acest martor al trecutei glorii milaneze. 


Prin efortul lor, castelul a fost restaurat integral după planurile inițiale. Adăugând și restaurarea de după bombardamentele din Al Doilea RM, Castello Sforzesco ni se prezintă astăzi ca a doua mare atracție turistică din Milano, după Piazza del Duomo. 


Din anul 1900 el găzduiește douăsprezece muzee permanente cu tematică diferită, dar și expoziții temporare, activități și evenimente de prezentare și promovare.

sâmbătă, 23 iulie 2016

Centrul Vechi al municipiului Botoşani este o colecţie de clădiri “simbol”

Centrul Vechi al municipiului Botoşani este o colecţie de clădiri “simbol” care îmbină aproape perfect istoria şi modernismul.


Are o vechime de peste 100 de ani şi este singurul ansamblu arhitectural de acest tip din judeţele Moldovei.
Centrul Vechi este ridicat la sfârşitul secolului al XVIII-lea pe o structură complexă de beciuri boltite, dispusă pe două nivele şi executate din piatră. 



Se pare că beciurile datează din perioada medievală, fiind folosite atât ca spaţiu de depozitare a mărfurilor pentru comercianţii din zonă, cât şi pentru refugierea populaţiei în timpul năvălirilor.
Clădirile, construite după modelul celor din Leipzig, sunt cu parter şi etaj. Spaţiile boltite de la parter aveau şi au şi astăzi rol comercial, iar etajul era şi este utilizat ca locuinţe.
“Este singurul oraş din Moldova care a păstrat Centrul istoric nealterat. E un sit de arhitectură, o zonă unică, ce ilustrează o realitate de la graniţa epocii moderne cu epoca contemporană”.

Pietonalul Unirii Botosani este situat pe Bulevardul Mihai Eminescu

Pietonalul Unirii, amenajat după 1989 și devenit loc favorit de promenadă al botoșănenilor. Pavat cu dale și împodobit pe mijloc cu fântâni arteziene și ronduri de flori este un loc de unde poți admira, stând poate pe o bancă, întreaga societate botoșăneană. 


De-a lungul acestui pietonal se află câteva obiective sociale și culturale. Pe partea dreaptă trecem mai întâi pe lângă fostul Hotel Rapsodia, actualmente preluat de un lanț hotelier cunoscut, apoi pe lângă Cinematograful Unirii, biserica Sf. Cuvioasa Paraschiva (ctitorită de o breaslă botoșăneană în 1815-1816), un complex comercial ce avea în componență și o cofetărie foarte căutată. 


Urmează pe aceeași parte sediul Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Național Botoșani, Centrului Județean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani și al Orchestrei Populare „Rapsozii Botoșanilor” – toate în aceeași clădire, adică Casa Văsescu


Este vorba de o frumoasă construcție de sfârșit de secol XIX (ante 1891), în stil eclectic cu accente clasice moldovenești. Alt hotel se află pe pietonal: Complexul hotelier Maria.

Mall Botosani este situat la intersectia dintre Calea Nationala si Strada Grivita

Mall le oferă locuitorilor din Botoșani se numără retailerii de fashion H&M, cu o suprafață de 1.575 de metri pătrați, care se extinde pe două etaje, Kenvelo, Lee Cooper, Go Sport, 


Steilmann, retailerul pentru copii Noriel și spațiile de joacă Trombi Jungel, Micha Kids și Play Station Corner. 


Mall-ul  dispune de asemenea de o zonă complexă de divertisment ce cuprinde restaurante, cafenele, bowling, casino, sport pub cu mese de tenis și darts și cinematograf multiplex cu cinci săli, cu un total de 450 de locuri, dintre care trei săli cu sistem digital de proiecție 3D.

vineri, 22 iulie 2016

Parcul „Mihai Eminescu” din Botosani reprezinta unul dintre principalele obiective turistice ale orasului

Acesta are o vechime considerabila, turistii putand admira alei frumos amenajate, dar si un lac imens care pare ocrotit de vegetatia acestuia. 



Parcul „Mihai Eminescu” din Botosani este situat pe amplasamentul gradinei Varnav. Asa cum aminteam, vechimea parcului este destul de mare, datand din anul 1869, atunci cand autoritatile au ordonat constructia si amenajarea sa. 



Acesta gazduieste un lac artificial care poate fi strabatut cu ajutorul celor doua poduri. De 
asemenea, in interiorul parcului turistii pot admira mai multe statui ce incearca sa oglindeasca viata celor mai iubiti oameni publici de cultura, originari din Botosani. 





Denumirea acestuia este data tinand cont de vizitele pe care le facea poetul national Mihai Eminescu in ultima parte a vietii sale, fiind unul dintre cele mai indragite locuri de promenada pentru acesta. 

Etichete

Abaţia Africii Apa termală Arcul de triumf arhitectii arhitectura Austria Barcelona baruri beciurile biblioteca biserica Botosani Botoşani bowling cafenele calatorie calatorie concediu calatorii Calea Nationala calugari Campo dei Miracoli cardinali casino Castelul Sforzesco cazinou Centrul Vechi Centrul vechi Valletta Malta; Orasul Rabat Cinematograful Unirii Colosseumul Roma Columna lui Traian comercianţii concediu Corfu cultura cupluri dacia divertisment doua poduri Europa fântâni arteziene Fontana di Trevi formula 1 fortăreață foto fotofrafie fotografie Fotografii: Cetatea Mdina gladiatorii Golful Gouvia Golgota gondola Grecia Hotel Rapsodia Ibiza indragostiti insula insula Gozo Insula Ibiza Italia jocuri judetul Botosani Krumpendorf lac imens Lacul Worthersse legenda Leipzig Mall Botosani Malta Manastirea Manastirea Cosula mare mare.soare Marea Adriatica Marii Mediterane marmura Mateias Cosolvei mănăstirii Melk Mihai Eminescu Milano Miletin Moldova Monaco Monte Carlo Monte Mario Monte Titano Montserrat monument news Nicola Salvi noaptea omplex comercial Pamukkale Pantokrator Papa Urban papi Parcul Parcul botanic patinatori Peninsula Italica petreceri Petru Rares Piazza del Duomo Pietonalul Pisa plaja Playa d'en Bossa poetul Pörtschach portul Portul Gozo portul Ibiza Portul Malta presedinti raliuri regi restaurante Roma Romania Salzburg San Marino Sfantul Marinus shopping Sicilia soare Spania sport Strada Grivita teleferic terase Turcia turisti Turnul din Pisa Unirii Botosani vacanta vacante Valletta Venetia